Henkilökunta:

Tallin pyörittämisestä ja hevosten hoidosta sekä valmentamisesta vastaa 28-vuotias Siina Lehtonen, hevostalouden perustutkinnon suorittanut ja ravihevosille sydämmensä menettänyt huumorintajuinen nainen. Hän on harrastanut hevosia lapsesta asti, pienenä ratsutyttönä aloittanut Siina kuitenkin teini-ikäisenä pääsi ravihevosten makuun, ja sillä tiellä on edelleen. Hän työskenteli ennen muutaman kerran viikossa eläinlääkärin apulaisena kaupungissa, mutta tätä nykyä Siina työskentelee tallilla kokopäiväisesti, ja hänen tehtäviin kuuluu miehensä Jonin kanssa huolehtia hevosten ruokinnat aamuisin. Tallityöntekijä Mikko saapuu sen verran aikaisin tallille, että hevoset viedään tarhaan yhteistuumin, ja sovitaan työnjako kuka ajaa tänään kenetkin, ja ketkä saavat ansaitun vapaapäivän. Siinan voi bongata aamupäivisin karsinoita siivoamassa, tai vaihtoehtoisesti valjastamassa lenkille treenattaviaan. Nainen on reipas, ja painaa aina satalasissa hommia, ja jos häntä ei näy tallilla, niin todennäköisesti hän on hoitamassa tallin asioita jossakin, tai treenaamassa ponejaan 20km päässä Tunturipajussa.

Joni Hautala on 35-vuotias, tallin niin sanottu virallinen omistaja ja Siinan avopuoliso. Hän työskenteli ennen kokopäiväisesti ravihevosten parissa, valmentaen sekä kilpailuttaen ihmisten hevosia, mutta Siinan tavattuaan hän päätti siirtää vastuuhommat Siinalle, sillä hän tahtoi ruveta toteuttamaan pitkä aikaista unelmaansa, ja hankki töitä nuorena hankitun ammattinsa parista. Tallista kuitenkin laitettiin vieraiden valmennettavat pois, sillä ihan huomaamattomasti Siina täytti tallia uusilla hevosillaan sen verran, ettei vieraita hevosia enää kerinnyt valmentamaan. Joni on kuitenkin suhteellisen aktiivisesti tallin pyörityksessä mukana, ja viikolla hän auttaa mielellään hevosten ruokinnoissa aamuin ja illoin. Viikonloput hän onkin sitten omistanut hevosten treenaukselle, ja avopuolisolleen jonka kanssa yhteinen aika useimmiten kuluu hevosia ajaessa, tai kilpailuissa käydessä. Jonin voi siis kuitenkin löytää melkein päivittäin tallista pyörähtämässä, mutta harvemmin viikolla muuten kuin hevosia ruokkimassa.

25-vuotias Mikko Suuronen liittyi Ruskon henkilökuntaan keväällä 2015. Hän työskentelee tallilla viitenä päivänä viikossa, sekä sovitusti myös viikonloppuisin jos tallilla on kova kiire kilpailuiden takia. Mikolla on kokemusta hevosista lapsesta asti, ja hän osaa käsitellä vaikeampiakin hevosia. Mikon löytää useimmiten aamupäivisin treenaamasta tallin hevosia, sekä toisinaan karsinoita siivoamasta. Mikko kuitenkin ensisijaisesti hoitaa hevosten liikuttamisen yhdessä Siinan sekä tallityttöjen kanssa, mutta häneen voi törmätä myös remontoimassa milloin mitäkin mikä tallilla kaipaa ehostusta. Mikko ajaa kilpaa tallin hevosilla tarvittaessa.

Alkuvuodesta 2016 tiimiin liittyi 30-vuotias hevosenhoitaja Paula Luukkanen, jonka toimenkuvaan tallilla kuuluu hevosten hoitaminen, sekä karsinoiden siivous. Nainen on palkattu hevosenhoitajana, mutta hän auttaa myös hevosten liikutuksessa, varsinkin nuorien hevosten opetuksessa, Paula on loistava apu, sillä nainen ei pelkää niitä kahjoimpiakaan yksilöitämme. Paula kilpailee tallin hevosilla satunnaisesti, enimmäkseen montéssa.

Parikymppiset Lotta ja Hanne, ovat lapsuuden ystäviä, ja he löysivät tiensä tallille yhdessä. Tytöt ovat reippaita ja kovia tekemään hommia, kummatkin tykkäävät ajella tallin hevosia kotioloissa. Riikka on kiinnostunut montésta, ja hänen olisikin tarkoitus jonain päivänä kilpailla tallin hevosilla. Hanne on rauhallisempi, ja tykkää enemmän liikutella tallinhevosia selästä, mutta ajaminenkin onnistuu. Kummatkin ajavat kilpaa tallin hevosilla tarvittaessa nykyisin.

Tallista..

Päätallirakennus sisältää kolmekymmentä tilavaa karsinaa, pesuboksin, rehu/varustehuoneen, sekä katoksen jossa heinät säilytetään. Karsinat ovat tilavat ja jokaisesta löytyy rehulaari ja vesiautomaatit, sekä suolakivet. Karsinat ovat vahvasta puusta rakennettuja ja ne kestävät hyvin mahdollisia potkujakin. Alusena meillä on käytössä purua, ja ne siivotaan kerran päivässä. Varustehuone on lämmityksellinen ja sieltä löytyy jokaisen hevosen omille varusteille varatut nimikoidut paikat. Myös varavarusteita löytyy muutamia, jotka ovat kaikkien käytettävissä tilanteen vaatiessa, sekä kotona treenatessa käytössä on muutamat valjaat joita käytetään kaikilla tallin hevosilla. Varustehuoneen yhteydessä on henkilökunnan taukotilat, josta löytyy mm. wc, suihku, keittokomero ja nukkumatilat kahdelle.

Syksyllä 2015 valmistui uusi ilmastoitu Pikkutalli, joka pitää sisällään kymmenen isoa ja tilavaa karsinaa jotka pääsääntöisesti oli käytössä raviponeillemme, mutta raviponien siirryttyä muualle tallissa asustelee raviuransa lopettaneet siitoshevosemme. Pikkutallissa käytämme kuivikkeena myös purua, ja jokaisesta karsinasta löytyy rehulaari, vesiautomaatit ja suolakivet. Tallista löytyy lisäksi pesupaikka, rehu- ja varustehuone sekä henkilökunnan taukotila, josta löytyy wc, keittiökomero sekä nukkumapaikat kahdelle.

Pihattorakennuksemme on rakennettu neljän hevosen käyttöön, jossa on vapaa pääsy liikkumaan niin sisään kuin ulos. Pihatto suojaa hyvin sateelta ja tuulelta, ja talvisin hevoset joutuvatkin viettämään yöt pihaton sisätiloissa. Kesäisin ne saavat kulkea oman mielensä mukaan ulos tai sisälle. Pihaton alusena käytämme turvetta ja olkia, jotka siivotaan kaksi kertaa viikossa perusteellisesti. Pihatossa on ämpärijuottaminen käytössä tällä hetkellä, mutta jossakin vaiheessa sinnekin tulee automaatti vesikupit.

Tarhat & Laitumet

Tarhat on kestävästä puusta rakennettu, ja jokaisessa tarhassa kulkee myös sähköpaimenet. Ympärivuotisessa käytössä on hiekkapohjaisia tarhoja, joita meiltä löytyy kaksitoista kappaletta plus pihaton yhteydessä vielä yksi tarha. Pyrimme tarhamaan hevosia isommalla porukalla, mutta koska tietenkin porukassa on aina ne muutamat, jotka eivät tule toimeen keskenään vaikka mikä olisi, joudumme tarhaamaan hevosia eri aikaan, sekä orit yksinään. Ensimmäiset tarhattavat menevät ulos joka päivä klo. 07.00 ja viettävät tarhassa aikaa aina klo. 14.00, kun taas illaksi seuraavat hevoset pääsevät ulos klo. 14.00 jälkeen ja tarhaavat aina ilta yhdeksään asti. Laitumia tallilla ei ole, mutta käytössämme on kesäisin naapurin maanviljelijän vanhat pellot joissa ei enää viljellä mitään. Kolme suurta laidunta on kesäkuusta - elokuuhun käytössämme, ja niistä yksi on varattu alle kolmevuotiaille orivarsoille. Toinen laidun on tammoilla käytössä, ja siihen kuuluvat myös varsa ikäiset tammat. Viimeinen laidun on vuorotellen tallin orien käytössä, ne laiduntavat tietenkin yksinään eli osa oreista viettää osan ajastaan tallin pihan nurmitarhoissa yhden ollessa laitumella..


Treenimahdollisuudet

Hevosten treenaaminen toteutetaan tallin läheisyydessä sijaitsevalla 1000m pitkällä metsäraviradalla, lukuisilla hiekkapohjaisillä metsäteillä sekä kilometrien mittaisilla peltoteillä. Mahdollisuuksia on liikkua autottomilla teillä, joissa hyvin harvoin tulee liikennettä vastaan, sekä yleisillä teillä joissa liikkuu päivittäin myös henkilöautoista aina traktoreihin ja jalankulkijoihin. Arkojen hevosten kanssa suosittelemme liikkumista yksityisellä tiellä, joka lähtee aivan tallin kulmalta metsäradalle päin, sieltä pääsee metsätielle jossa ei tule vastaan autoja tai muitakaan moottoriajoneuvoja.

Meiltä löytyy myös pienehkö ratsastuskenttä, jossa voi käydä vääntämässä koulukiemuroita, hyppäämässä pieniä esteitä tai sitten ihan vaan ajankuluksi pyöriä ympyrää. Kenttä on hiekkapohjainen, ja valaistu. Käytössä on myös muutamat esteet, jos jollain on halua päästä hyppäämään. Estekalusto löytyy kentän laidalta katoksen alta.